Μετά την αγορά

Έλεγχος αέρα
Η ανεπαρκής πίεση είναι η κυριότερη αιτία ζημιάς ενός ελαστικού. Η σωστή πίεση βελτιώνει την ευελιξία του οχήματος, μειώνοντας την απόσταση ακινητοποίησης. Ένας μηνιαίος έλεγχος είναι αρκετός για τη διασφάλιση της σωστής πίεσης. Ελέγχετε την πίεση με ‘κρύα’ ελαστικά και αφαιρέστε ή προσθέστε αέρα ανάλογα με τις συνιστώμενες πιέσεις του ελαστικού σας. Ποτέ μην ‘εξαερώνετε’ ή μειώνετε την πίεση όταν τα ελαστικά είναι ζεστά, γιατί η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Όσον αφορά τη ρεζέρβα, η πίεσή της πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη συνιστώμενη.
Εμπειρικός κανόνας: 28-32 στα ΙΧ και 36-40 για SUV

Εξωτερικές ζημιές
Ελέγξτε τα πλευρά του πέλματος για κοψίματα, παραμορφώσεις ή άλλου είδους ατέλειες και ανωμαλίες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καρφιά ή άλλα ξένα σώματα παγιδευμένα που θα μπορούσαν να τρυπήσουν το ελαστικό. Μετά από προσκρούσεις ή κλαταρίσματα, ελέγχετε και την εσωτερική πλευρά του ελαστικού. Ποτέ μην παρκάρετε πάνω από κηλίδες λαδιού, διαλυτικών, κλπ. γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ελαστικά. Εμπειρικός κανόνας: Εάν διακρίνετε τα ‘συρματάκια’ του εσωτερικό του ελαστικού στην περιοχή του χτυπήματος, το ελαστικό χρειάζεται αντικατάσταση διότι έχει υποστεί βλάβη ο σκελετός του ελαστικού και θα πάθει αποκόλληση αργά ή γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση σταματήστε με ένα Βουλκανιζατέρ της περιοχής σας.

Ανομοιόμορφο φάγωμα στο πέλμα /ευθυγράμμιση
Εάν παρατηρείτε ότι το αυτοκίνητό σας τραβάει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά όταν αφήνετε το τιμόνι για μια στιγμή σ’ έναν επίπεδο δρόμο, χρειάζεται να το πάτε για έλεγχο της ευθυγράμμισης. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης σημαίνει να ρυθμίσετε τα μέρη των αναρτήσεων εμπρός και πίσω. Εάν το όχημά σας δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά των ελαστικών.
Να ελέγχετε πάντοτε την ευθυγράμμιση όταν :
• Έχετε χτυπήσει πάνω σε κάτι.
• Παρατηρείτε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται ανώμαλα ή κατά τρόπο ανομοιόμορφο.
• Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τράβηγμα ή συμπεριφοράς του οχήματος:
• το όχημά σας τραβάει ή παρεκκλίνει προς μια πλευρά.
• Το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από μια στροφή ή είναι σε θέση στροφής ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.
Εμπειρικός κανόνας: Αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών, ελέγξτε και αν χρειάζεται ευθυγράμμιση το αμάξι σας ( ο έλεγχος είναι συνήθως δωρεάν και η ευθυγράμμιση κυμαίνεται από 50-80€)


Ζυγοστάθμιση
Όταν η μάζα του τροχού δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη κατά μήκος της περιφέρειάς του, κατά την κίνηση του οχήματος δημιουργούνται ταλαντώσεις. Οι ταλαντώσεις αυτές μεταφέρονται στην ανάρτηση και στο σύστημα διεύθυνσης. Συνέπεια αυτού είναι σε κάποιο εύρος ταχυτήτων να δημιουργείται τρέμουλο στο τιμόνι ή και σε όλο το αμάξωμα. Πέρα από τη δυσφορία που προκαλεί αυτό στους επιβαίνοντες, προκαλεί λόγω των συνεχών ταλαντώσεων και αυξημένη φθορά στα μηχανικά μέρη και στους συνδέσμους στο σύστημα του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και αυξημένη και ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά. Το πρόβλημα λύνεται με την ζυγοστάθμιση των τροχών. Κατά τη ζυγοστάθμιση τοποθετούνται ειδικά αντίβαρα στην περιφέρεια της ζάντας του τροχού με σκοπό η περιμετρική κατανομή της μάζας να γίνει και πάλι ομοιόμορφη. Η ζυγοστάθμιση επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στο όχημα.
Εμπειρικός κανόνας: το όχημα σας χρειάζεται ζυγοστάθμιση όταν τρέμει το τιμόνι σας σε συγκεκριμένη ταχύτητα.

Εκπτωτικό κουπόνι

Κουπόνι Προσφοράς -10%
για όλους τους χρήστες του ThesElastika.gr για την αγορά καινούργιων ελαστικών σε όλο το δίκτυο συμβεβλημένων βουλκανιζατέρ. Η έκπτωση ισχύει για τα ελαστικά Michelin, GoodYear, Bridgestone, Pirelli, Aeolus και Continental και ισχύει από τους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιριών.  Απλά συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και εκτύπωσε το κουπόνι σου!

©2014 Powered by Neoweb, a unit of Inventics Corporation